Nezařazené

Správa financí skrz aplikace, či internetové bankovnictví

V mnoha domácnostech se po nějakém čase objeví nutkání o zapisování veškerých výdajů. Většinou s tím, přijdou ženy, které chtějí najít slabé místo utrácení. Zajdou si do obchodu koupit blok, do kterého mají v úmyslu zapisovat všechny příjmy a naopak i všechny vydané peníze. Vytvoří různorodé kategorie, které se však v mnoha rodinách opakují.
peníze u pc
Kategorie:
–          Potraviny
–          Drogerie a čistící prostředky
–          Nájem/Hypotéka
–          Služby (Elektřina, Plyn, Vodné-Stočné)
–          Pojištění
–          Děti/Zvířata
–          Auto (Benzín, opravy)
–          A další …
fotky pod lupou
Někde se taky objevují obálky, do kterých se vkládají peníze na daný měsíc, tzv. rozpočtové výdaje. Dříve nebo později, ale dochází k tomu, že to žena (zřídka muž) přestane zapisovat. Přestane stíhat a intervaly mezi zapisováním se zvyšují a pak už se v takovémto systému objevují chyby, mezery, nedostatky. Nemluvě o tom, že v dnešní době se již převážně platí bezhotovostně, tedy obálkový systém už nemá takový úspěch, či význam.

Chytré telefony jsou však řešením. Na trhu je mnoho aplikací, které vám pomohou toto jakési domácí účetnictví vrátit pod kontrolu. Máte ho jednoduše vždy po ruce, a nemusíte s sebou vláčet všude zapisovací blok, či myslet na to, že večer je potřeba zapsat veškeré pohyby.
Můžete vybírat mezi anglickými aplikacemi, ale dnes už není problém najít i vyhovující a kvalitní aplikaci v českém jazyce. Zprvu budete muset věnovat trochu více času seznámení se s danou aplikací. Vytvořit si kategorie podle sebe a nastavit si přehledy tak, aby vyhovovaly především vašim představám.

Bezesporu vám takovýto přehled už nabízí i některé banky ve svém internetovém bankovnictví. Vytváříte si zde pomyslné obálky, které si pojmenováváte. Můžete si také vytvořit spořící obálky, kde si určité cílovou naspořenou částku a v přehledech pak sledujete, jakého pokroku jste již dosáhli. Internetové bankovnictví už se snaží samo přidělit účel bezhotovostních plateb, ale ze začátku bude třeba tuto funkci kontrolovat, neb není neomylná a je nutno ručně nastavit kategorii dané platby.
rostlinky na penězích
Ty se pak automaticky seřazují do určitých obálek, a vy zase máte možnost v přehledech sledovat, kolik jste už za danou kategorii utratili peněz.  Některé banky také nabízejí možnost šanonů. To znamená, že díky aplikaci si můžete naskenovat určitou účtenku z obchodu a pak si ji založit do šanonů, kterým určíte kategorie, dle vlastního uvážení.

Mohlo by se vám také líbit...