Výrobky

Solární plachta šetří náklady na provoz bazénu

Chystáte se pořídit na zahradu bazén, alespoň o průměru čtyři metry? Pak byste mohli zauvažovat i o pořízení krycí solární plachty.

Kolik vody se vám vypaří z akvária

Znáte nějakého akvaristu, nebo jej máte dokonce přímo v rodině či v příbuzenstvu? Pokud ano, zeptejte se jej, zda má přehled o tom, kolik vody se každý den odpaří z akvária. Nezáleží na velikosti (objemu) akvária, ale na jeho otevřené ploše, tedy na půdorysu nádrže – čím větší půdorys, tím rychlejší odpařování. U akvárií o půdorysu 1 x 0,5 metru, což je poměrně velká nádrž, obvykle kolem tří set litrů, se denně vypaří tři litry vody (v průměru, v závislosti na teplotě a vlhkosti vzduchu). Za týden tak do takového akvária musíte dolít přes dvacet litrů vody. Po finanční stránce je to zanedbatelná záležitost, ale u bazénu je to něco jiného.

sladkovodní akvárium

Voda se neodpařuje jen z akvárií, ale zcela logicky i z bazénu. Velký plavecký bazén, venkovní, o rozměrech 50 x 25 metrů, vykazuje za letního teplého počasí denní výpar vody přibližně sedm tisíc litrů vody, tedy sedm kubíků. Za měsíc provozu takového bazénu tedy musíte do nádrže doplnit zhruba 210 kubíků vody. Když si to znásobíte vodným a stočným, dejme tomu kolem sta korun za kubík, jste na hodnotě 21 tisíc korun, které musí provozovatel takového velkého bazénu zaplatit jen za doplňování vody.

plavecký bazén

Tohle zřejmě nebude váš případ, pokud si chcete pořídit menší bazén na zahradu, ale počítejte s tím, že se z bazénu také odpaří poměrně mnoho vody. Můžete tomu ovšem zabránit, a to docela jednoduše – pořízením solární plachty. Krycí hladinová plachta se v době, kdy bazén nevyužíváte, položí na hladinu, a voda se pak nemá kudy odpařovat, vznikající vodní pára se ihned na plachtě srazí a v podobě vody se vrátí do bazénu. Pak si snadno spočítáte, kolik krycí plachtou ušetříte financí jen za doplňování vody.

Mohlo by se vám také líbit...