Vliv mléčných výrobků na naše zdraví

Potraviny vyráběné z mléka by měl do svého jídelníčku zařadit každý člověk, až na alergiky. A dnes si uvedeme několik důvodů proč.

BÍLKOVINY

Jak asi všichni víte, tak mléčné výrobky obsahují vysoké množství bílkovin. Mléko obsahuje konkrétně kasein, který tvoří 80% mléka a syrovátkové bílkoviny a ty těch zbylých 20%. Nejenže jsou tyto bílkoviny plnohodnotné díky svému obsahu potřebných aminokyselin, jsou i skvěle stravitelné. Jejich obsah bílkovin se pohybuje od 3,3%, což je průměrný obsah v kravském mléce, až po 30% třeba ve tvarůžkách.
nalévání mléka

TUKY

I tuky jsou součástí mléčných výrobků. Záleží na druhu výrobku, který si vyberete. Podíl tuku se může pohybovat od 0,5% až po 100%. Nízké procento obsahují třeba řecké jogurty, vyšší ( 80%) máslo a dnes velmi oblíbené ghí celých 100%. Tuky mají významnou energetickou funkci pro naše tělo. V mléčném tuku se vyskytuje i řada vitamínů, o kterých se dozvíte později.

SACHARIDY

I ty jsou obsaženy ve výrobcích z mléka. Tím nejhlavnějším je laktóza, takzvaný mléčný cukr, která nabývá hodnot kolem 4,5%. Obsah laktózy se snižuje při dalším vyrábění produktů z mléka. Například v sýrech je podíl laktózy minimální.

MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY

Když se řeknete slovo mléko, tak se asi většině lidí vybaví vápník a to odůvodněně. Vápník je jeden z nejzásadnějších prvků pro výstavbu kostí a zubů. Hlídání si dostatku kalcia je nejdůležitější v dětství a pubertě, kdy se vyvíjejí jak kosti, tak i zuby. V pozoru by měly být i těhotné a kojící ženy. Naše tělo si vápník neumí samo vyrobit, proto je nutné ho přijímat v potravě – v mléčných výrobcích (především sýrech), ale i v brokolici, máku, ořechách…

Mléko dále obsahuje pro nás důležitý fosfor, draslík, jód a selen, ale také v sobě má i vitamíny A, B2, B12 a kyselinu pantotenovou.
mléčné výrobky

MÝTY

To, že mléko zahleňuje, je sice pravda, ale není to nic, co by nám mělo ublížit. V sliznici trávicího traktu se vytváří ochranný film, avšak ten po krátké době zmizí a nemá žádný negativní účinek na naše zdraví. Dalším mýtem je obsah antibiotik a růstových hormonů. V Evropské unii je toto přísně hlídáno a zvířata, která se chovají pro živočišnou výrobu jsou kontrolována. Je zakázané používání hormonů, a i na obsah antibiotik je přísně dohlíženo. A jako poslední stojí za zmínku to, že i ředění mléka vodou je zakázáno a hlídáno

ZÁVĚR

Pokud jste nějakým těmto mýtům věřili, tak doufám, že po přečtení tohoto článku už nebudete. Určitě byste měli mléko a výrobky z něj do svého jídelníčku zařazovat.